The perfect PE lesson in Dutch

General
Warming-up, Cooling-down, Technical instruction, Game, CLIL, Health and physical education, Organising, Reference Book, Viewing Guide, Corona Lesson
None
6-1-2023

De Ideale gymles

Beschrijving hoe het aspect ‘gezondheid/ wellness te implementeren in onze (tweetalige)gymles. In dit artikel beschrijf ik de bevindingen die ik in Canada gedaan heb hierover.

Introductie

Ik ben ervan overtuigd dat wij als (tweetalig onderwijs) gymdocenten deze post-Covid generatie leerlingen kunnen helpen weer beter in hun vel te laten zitten en zichzelf weer goed te laten voelen. In deze tijd is het belangrijk dat onze leerlingen zichzelf gezien voelen, gewild zijn, maar ook meer één zijn met hun lichaam, geest en spirit. Een gebalanceerde (sociaal)- emotionele– intellectuele – fysieke –gezondheid zet deze leerlingen weer midden in het leven waardoor ze een nog waardevoller leven kunnen leiden in de toekomst. Het is aan ons als gymdocenten om deze generatie nog dichter bij intrinsieke motivatie te krijgen om (meer) te bewegen en gezondere keuzes te maken.

Bewustwording: Door op een positieve manier bij te dragen aan het onderwerp gezondheid/wellness maar ook bij het “gevoel” van de leerlingen te komen en dit aan te spreken tijdens de gymles, helpen we de leerlingen betere keuzes te maken in de toekomst.

Het gaat er vooral om dat we deze jonge generatie bewust maken van het belang van gezondheid, en dat een gezonde geest ook een gezond lichaam nodig heeft en andersom.

Communicatie gebruiken als tool om zelfbewuste leerlingen te creëren. Taal-elementen verwerken in je gymlessen door middel van oefeningen te versterken door de samenwerking en overlegsituaties te creëren. Dan raken en blijven de leerlingen betrokken bij de les en wordt het ook betekenisvol voor ze.

Na verschillende high schools en universiteiten te hebben bezocht in Canada kwam ik erachter dat het vak PHE (Physical and Health Education) soms ook PEW Physical Education and wellness) eigenlijk niet eens een heel ander curriculum heeft. Ik dacht dat ze veel theorielessen of onderbouwingen zouden geven waarin ze leerlingen leerden hoe ze een gezonde leefstijl kunnen creëren voor zichzelf, maar eigenlijk is het meeste gewoon verwerkt in de lessen die ze geven in de zaal.

Als wij in Nederland dit ook willen, hoeven we dus niet een heel curriculum aan te passen, maar een kleine twist geven aan de voorbereiding en dus invulling van je les waarin je bewust wordt van het belang van het component gezondheid/wellness en het net even op een andere manier te benaderen. Als we dat voor elkaar krijgen met elkaar, zullen heel veel leerlingen daarvan kunnen profiteren in de toekomst! Onze gymlessen zullen nog waardevoller worden en de leerlingen zullen nog meer leren over zichzelf, hun gezondheid maar ook onbewust en juist bewust leren plezier te hebben en houden in het bewegen en daardoor wellicht in de toekomst nog meer intrinsiek gemotiveerd raken omdat ze weten hoe fijn het voelt om te bewegen en te sporten. Ik heb dit alles proberen te omschrijven met praktische voorbeelden zodat we het direct kunnen toepassen in onze lessen.

Krijg je leerlingen in de “ FLOW”

Flow = een optimale staat van bewustzijn waarin we op ons best presteren. Om meer bewust te zijn van alles dat ons drijft, zou ik graag willen uitleggen aan de hand van “de Ideale gymles” op welke manier je deze bewustwording kan integreren in je lessen zonder dat je het roer 180 graden om hoeft te gooien.

Soms zal je wellicht een beetje uit je comfortzone moeten stappen, en je leerlingen ook, maar op die manier kom je wel dichter bij jezelf uiteindelijk. Ik hoop dat je het leuk vindt dit te lezen en dat je je gaat afvragen op welke manier jij hier iets mee zou kunnen in jouw lessen, met jouw leerlingen. Haal eruit wat voor jou werkt en bij jou past!

Bewustwording van de FLOW:

Tijdens de gymlessen heb je vaak een situatie waar alle leerlingen super enthousiast met een oefening of spel bezig zijn. Ze zijn aan het lachen, hebben plezier en moedigen elkaar aan.

Neem een estafettevorm als voorbeeld. Iedereen is lekker bezig en doet zijn best om als groepje de oefening zo goed en snel mogelijk uit te voeren. Op het moment dat de klas in zo’n “flow” zit, is het van belang dat je ze dit ook bewuster gaat meegeven: Je legt het direct daarna stil en benoemd wat er gebeurt en vraagt de leerlingen om zich heen te kijken en te voelen hoe fijn dit voelt. Hoe leuk het is als je enthousiast aan de gang bent. Bewustwording van het fijne gevoel in combinatie met bewegen en sporten en daar een positief gevoel aan overhouden. Dit hoeft niet op een ‘zweverige’ manier, maar gewoon down to earth benoemen en de leerling zelf dit echt laten ervaren en hier bewust van te worden.

Door dit vaker te benoemen en de bewustwording te creëren hierover, gebeurt er iets in het brein van de leerlingen. Er wordt een nieuw pad aangemaakt, een pad dat deze positieve gevoelens bewust gaat beleven. Als je dit een aantal maanden steeds benoemt, is de kans groot dat leerlingen die even niet zo lekker in hun vel zitten en zich beter willen voelen, intrinsieke motivatie gaan vinden om te gaan bewegen of sporten, aangezien hun brein nu weet hoe fijn ze zich daarbij voelen. Dit stimuleert het bewegen dus zeer zeker en de kans is groot dat de leerlingen dit dus echt vanuit zichzelf gaan doen om weer bij dat fijne gevoel te komen. Het is echt de moeite waard dit te doen tijdens je gymles en vraagt niet veel extra van je, maar levert enorm veel op!

Ter ondersteuning van de (tweetalig onderwijs) gymlessen heb ik een website gebouwd. www.amazingpelessons.com

In Canada ben ik een samenwerking aangegaan met de Universiteit van Calgary. Elk semester zullen zij hun leerlingen een lessenserie laten inleveren als eindproduct van de cursus. Deze lessenseries krijg ik dan opgestuurd en ik kan dan bepalen welke ik op de website wil plaatsen. De databank zal op deze manier dus blijven groeien en gymdocenten van over de hele wereld kunnen hier dan bij en kunnen deze lessen gewoon gratis downloaden en gebruiken. Laten we met z’n allen fantastische inspirerende gymlessen creëren en geven aan onze leerlingen.

Wil je dit artikel verder lezen, mail me dan even via amazingpelessons@gmail.com, dan zal ik je het hele artikel sturen. Ik plaats het bewust nog niet in zijn geheel op deze site omdat het een eerste versie is en ik nog een aantal dingen wil aanpassen komende maanden.  Het is verder wel klaar maar nog niet af....

Het artikel is een uiteenzetting van hoe je de ideale gymles voorbereid en geeft. Met heel veel praktische voorbeelden en op basis van ervaring en literatuur aan de praktijk gekoppeld. 

mail dus amazingpelessons@gmail.com en ik stuur je het gehele artikel (gratis) op. 

Christel de Jong 

Written by

Christel de Jong

View profile